Schultz stimuleert duurzame mobiliteit

In 2025 worden alle OV-bussen in Nederland elektrisch aangedreven. Bussen stoten dan geen luchtvervuilende of klimaatbelastende emissies meer uit. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op de Ecomobielbeurs een Green Deal ondertekend waarin betrokken partijen de handen ineenslaan om alle OV-bussen betaalbaar op zero emissie te brengen.

Schultz: “In een dichtbevolkt land als het onze is het van belang dat ons land leefbaar en aantrekkelijk blijft. We moeten dus kiezen voor duurzame mobiliteit. Met deze Green Deal pakt de markt haar eigen verantwoordelijkheid en houden we onze steden leefbaar.”

 

De Green Deal heeft tot doel om in de periode van 2015-2025 in alle openbaar-busvervoerconcessies zero emissie als eis voor inzet van de bussen op te laten nemen. Minister Schultz sloot de Green Deal mede namens minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) met de Stichting Zero Emissie Busvervoer en met decentrale overheden. Deze overheden krijgen hulp bij het vormgeven van openbaar-busvervoerconcessies en voeren pilots uit met verschillende soorten zero-emissiebussen (elektrisch, plug –in hybride, brandstofcel). Het ministerie draagt aan deze Green Deal bij door mogelijke belemmeringen in de concessiewetgeving weg te nemen. Naar verwachting starten dit jaar pilots met zero-emissiebussen in Maastricht, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Breda.Ook maakte de minister vandaag bekend dat zij Europees gaat samenwerken op het terrein van waterstofauto’s. Het ministerie is de eerstverantwoordelijke voor dit zogeheten Europese Hydrogen Infrastructure for Transport-project (HIT) dat tot doel heeft een uniforme uitrol van waterstoftankstations te ontwikkelen. Nederland werkt hierin samen met onder andere Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Engeland en private partijen. De eerste concrete afspraak is dat er drie nieuwe waterstoftankstations worden gebouwd, waarvan één in Rotterdam.
Voor dit project is bijna € 4 miljoen aan Europese subsidie verkregen. Dat bedrag komt boven op de € 5 miljoen die minister Schultz vorig jaar heeft gereserveerd voor onderzoek en een proef met waterstof en tankinfrastructuur.


Over de Stichting Zero Emissie Busvervoer
De Stichting Zero Emissie Busvervoer is een platform voor publieke en private partijen die zich gezamenlijk inspannen om het openbaar busvervoer schoon en betaalbaar te maken. Het doel van de stichting is om te bereiken dat in het jaar 2025 alle bussen in het openbaar vervoer in Nederland zero emissie hebben, op een manier die voor alle betrokken partijen financieel aantrekkelijk is. Voor deze omschakeling naar schoon en betaalbaar openbaar busvervoer is samenwerking nodig tussen alle partijen in de keten. Dit zijn overheden, vervoerbedrijven, producenten van bussen en van energie-infrastructuur, de toeleveranciers van deze producenten, financiële instellingen, kennisinstellingen en belangenverenigingen. De Stichting Zero Emissie Busvervoer bevordert en versterkt de samenwerking tussen deze partijen.

Contactgegevens
Wilt u meer weten over het nieuws uit dit persbericht of de activiteiten van de Stichting Zero Emissie Busvervoer? Neem dan contact op met ons op telefoonnummer 033 4677615 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Stichting Zero Emissie Busvervoer
Stationsplein 1

Postbus 907

3800 AX Amersfoort