NRC/NRC Next: De schone bus komt eraan

En toch verovert de elektrische bus Europa. Om te beginnen Nederland. Franse en Duitse vervoersbedrijven gebruiken het overzichtelijke Nederland als proeftuin voor het busvervoer van de toekomst. Hun Nederlandse dochterbedrijven Connexxion en Arriva lopen voorop bij de overstap van diesel naar elektrisch. De Europese primeur is voor Eindhoven. Vanaf 11 december, bij de start van de dienstregeling 2017, laat Connexxiondochter Hermes daar in één keer 43 elektrische bussen rijden. Londen volgt een maand later met 51 bussen.

Arriva, dochterbedrijf van Deutsche Bahn, rijdt vanaf 11 december met zestien elektrische bussen in Venlo en Maastricht en vanaf 1 januari met veertien bussen op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog.

“Binnen nu en tien jaar is alles elektrisch.” CDA-politica Marijke van Haaren, tot voor kort voorzitter van de Stichting Zero Emissie Busvervoer,  is overtuigd van de opmars van de milieuvriendelijke bus. Zero emissie (ZE) betekent: geen uitstoot van uitlaatgassen. “De volledig elektrische bus wordt de norm voor de komende jaren, zeker in de steden.” De ontwikkeling gaat hard, ziet Van Haaren. “In vijf jaar tijd is de houding tegenover elektrische bussen compleet omgeslagen, van weerstand naar groot enthousiasme.”

Lees hier het hele artikel: NRC NEXT NRC